PasswordJDM.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylny stabilizator od eg do ek ??
Autor Wiadomość
pawel_jbl

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 2010-02-14, 20:34   

Jezeli nawiercenie jednego otworu w wachaczu to jest rzeźba to sorry... reszta p&p foty moze jutro zrobie i zapodam ;)

spychu

Wysłany: 2010-02-14, 21:55   

Loko napisał/a:
Obrazek
Stab z 5gen, wahacze i łączniki 6gen. Nie widzę tu żadnych nawiertów, tulejek, rzeźby ... Fakt zamontowania ASR nie powinien mieć wpływu.
Planuję na wiosnę u siebie przymierzyć staby z del Sol VTi JDM do EJ8, to zdam relacje czy pasuje P&P, bo rzeźbić nie chcę. Liczyłem jedynie na potwierdzenie/definitywne odrzucenie teorii z USA.

Info brałem z JDM Universe.

A gdzie tam niby napisano, że na tym zdjęciu jest stabilizator z 5gena ? Bo jak dla mnie to jest stab z ITRa.

Loko

Wysłany: 2010-02-15, 11:12   

Z tego co wiem, to 5gen i Integra różnią się tylko grubością - mają ten sam kształt i są zamienne, więc jest to moim zdaniem pomijalna sprawa w tym przypadku.

Kolejny raz się wczytałem w FAQ Pati'ego - napisał że stab z DC2 pasuje do 5gen i do 6gen. To by chyba jednak sugerowało kompatybilność drążków między Civicami 5g, 6g i Integrą 3g.

Shrek

Wysłany: 2010-02-15, 21:27   

Ta rzeźba powinno troszkę pomóc => stabilizator z MB6 w EK3
Aby był możliwy montaż stabilizatora w samym stabilizatorze nie trzeba nic zmieniać. Należy zatroszczyć się jedynie o element mocujący stabilizator do podwozia. Wpatrując się w oryginalne mocowanie z EK4 wyspawałem na jego podobieństwo coś w rodzaju "zetownika" (zespawany kątownik z płaskownikiem. Dodatkowo wyciąłem też z blachy podkładkę wzmacniającą umieszczoną od środka mocowania stabilizatora w podwoziu. Wygląda to mniej więcej tak:

Dalej zakupiłem 8 śrub M8 próby 8.8 (a najlepiej 10.9), parę podkładek, nakrętek i przeszedłem do montażu.
Najpierw "zetwoniki" i podkładka do podwozia:

[img=http://img404.images...ator002.th.jpg]
Potem stabilizator do "zetowników":

I wreszcie łączniki stabilizatora do wahaczy i stabilizatora:
[IMG=http://img18.imagesh...r005.jpg][/IMG]
[IMG=http://img18.imagesh...w640.png][/IMG]

Dalej wszystko zostało zakonserwowane i w drogę. Pierwsze wrażenia po raptem kilku kilometrach są bardzo pozytywne :D Nic nie stuka, puka i obciera - czego się obawiałam. Samochód zdecydowanie mniej się wychyla na zakrętach. Ostrzejszych testów jeszcze nie było z racji pogody...
Kosztowo wszystko przedstawia się następująco:
- stabilizator z MB6 - 40zł
- łączniki zamienniki z allegro do Ek4 - 70zł
- śrubki, podkładki i nakrętki - 4zł
+ troszkę własnej pracy przy mocowaniach i podkładkach wzmacniających.
Oryginalny zestaw do EK4 w ASO - 1100zł.

Pozdrawiam

space monkey

Ostrzeżeń:
 3/5/10
Wysłany: 2010-02-16, 01:02   

Jakiej grubości jest tylny stab w MB6 ? Mam do sprzedania mocowania obejm do budy(zetowniki bez obejm) z EK4 jak byś chciał. <clap>

spychu

Wysłany: 2010-02-16, 05:51   

Tylny stab z MB6 ma 17mm srednicy.

pawel_jbl

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 2010-02-16, 16:09   

A moja kombinacja stab z 5 gen 15mm na łacznikach z 5 gena

space monkey

Ostrzeżeń:
 3/5/10
Wysłany: 2010-02-17, 11:09   

pawel_jbl napisał/a:
A moja kombinacja stab z 5 gen 15mm na łacznikach z 5 gena

A mocowania do budy z czego są ? Dobra mit obalony "dasie". <biggrin>

elmer
JDM Whore

Wysłany: 2010-02-17, 13:46   

Loko napisał/a:
Obrazek
Stab z 5gen, wahacze i łączniki 6gen. Nie widzę tu żadnych nawiertów, tulejek, rzeźby ... Fakt zamontowania ASR nie powinien mieć wpływu.

Na tym zdjęciu widać, że nakrętka nie złapała całego gwintu od łącznika - to jest podstawowy problem przy stosowaniu łączników "ze sworzniem" w stosunku do OEM ITR/5 gen. Zależnie od zastosowanych podkładek złapie tylko na kilka zwojów i klej "samokontrujący" w nakrętce nie będzie działał.

IMO lepsze rozwiązanie to łączniki od ITR/5 gen. i nawiercenie nowych dziur w wahaczu, jak pokazał jeden z kolegów wyżej.

pawel_jbl

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 2010-02-17, 16:54   

space monkey napisał/a:
A mocowania do budy z czego są ?

najprawdopodobniej z EK4. bo kupiłem staba z mocowaniami i łacznikami z eg6 i takie coś mi przyszło;) - ktoś sie pomylił, a kosztowało tylko 120 zeta z wysyłką ;)

dzióry musza być nawiercone ponieważ łaczniki z 5gena sa pionowe, a z 6 gena "z"-ety:)

Mysle ze mit obalony ze z 5 gena nie pasuje do 6tego <clap>
z eg6 ma 15mm czyli dokładnie tyle samo co EK4.

tompro

Wysłany: 2010-02-17, 17:11   

elmer napisał/a:
Loko napisał/a:
Obrazek

Na tym zdjęciu widać, że nakrętka nie złapała całego gwintu od łącznika - to jest podstawowy problem przy stosowaniu łączników "ze sworzniem" w stosunku do OEM ITR/5 gen. Zależnie od zastosowanych podkładek złapie tylko na kilka zwojów i klej "samokontrujący" w nakrętce nie będzie działał.

IMO lepsze rozwiązanie to łączniki od ITR/5 gen. i nawiercenie nowych dziur w wahaczu, jak pokazał jeden z kolegów wyżej.

Ewentualnie można dorobić łączniki do 6 gen z dłuższymi śrubami. Ktoś ostatnio na forum dorabiał i śmieszna kasa za to wyszła a łączniki lepsze - grubsze i porządniejsze jak normalnie sprzedawane w sklepach.

falkon

Wysłany: 2010-02-17, 19:25   

widze ze moj temet sie rozwina , czyli jednak jest jakis sposob na to

opty9

Wysłany: 2010-07-27, 14:11   

Witam tutaj bo nie widzę przeznaczonego w tym celu działu.

Czytałem temat jakiś czas temu i znów na niego wpadłem a więc pozwolę sobie go odkopać.

Zakupiłem staba 5gen. i teraz potrzebuję go zamocować z tym,że nie mam tych blach w kształcie "Z" a widzę,że tutaj dla niektórych nie ma problemu ze zdobyciem,zrobieniem.
Czy komuś z Was nie zostały może te mocowania albo czy mogę poprosić o wymiary tego ustrojstwa?

Odpowiedz do tematu