PasswordJDM.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Cichy przelot
Autor Wiadomość
Okti

Wysłany: 2010-07-28, 22:14   Cichy przelot

Zanoszę się z zamiarem zmiany układu wydechowego do D16Z5. Średnica 2.25'. Głównym założeniem jest to, aby było cicho! Cicho to znaczy do 3-4 tysięcy jak seria, a powyżej tych obrotów może wyć dowoli. Czy jest to osiągalne? Mój plan to:

Kolektor ebay + catback + środkowy mtecha + końcowy poprzeczny mtecha.

Jakie są - i + tego zestawienia?

Przelot ma oczywiście ułatwić silnikowi wydostanie się spalin. Wydech jest robiony w celu podniesienia mocy.

Pytanie nr 2.

Kolektor 4-2-1, czy 4-1?

Jeżdzę albo spokojnie tj do 3 tysięcy albo "dynamicznie" do 7.

kuchar

Wysłany: 2010-07-28, 22:25   

Okti napisał/a:
Kolektor ebay + catback + środkowy mtecha + końcowy poprzeczny mtecha.

będzie tak jak chcesz. to w zasadzie taki kompromis bo będzie ciche przy normalnej jeździe a przy pałowaniu nie najgłośniejsze.

Tomac
B-Series Enthusiast

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 2010-07-28, 22:41   

Do D-Serii brałbym kolektor 4-2-1.
Co do tłumika to brałbym El-Tec'a. Cichy niczym seryjny a jednak przelotowy.. no i się nie wysrywa jak inne.

kuchar

Wysłany: 2010-07-28, 23:49   

Tomac napisał/a:
Co do tłumika to brałbym El-Tec'a. Cichy niczym seryjny a jednak przelotowy.. no i się nie wysrywa jak inne.

a to prawda.
Tomac myślałem, ze Twój końcowy jest komorowy bo jest zdecydowanie cichszy od przelotowego M-tech'a OEM look'a.

Okti

Wysłany: 2010-07-29, 00:26   

Tomac napisał/a:

Mówisz o końcowym, czy środkowym?

Tomac
B-Series Enthusiast

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 2010-07-29, 17:00   

Okti napisał/a:

Mówisz o końcowym, czy środkowym?

Końcowym. Końcowy mam przelotowy El-Tec'a i jest cichutki jak seria. Jeśli Ci to coś pomoże to środkowy też mam El-Tec'a przelotowy.

[ Dodano: 2010-07-29, 17:01 ]
kuchar napisał/a:
Tomac napisał/a:

a to prawda.
Tomac myślałem, ze Twój końcowy jest komorowy bo jest zdecydowanie cichszy od przelotowego M-tech'a OEM look'a.

Jest pełen przelot <cool2>

Okti

Wysłany: 2010-07-29, 22:53   

Skuszę się chyba na M-techa, bo za El-teca, za sam końcowy zawołali 900zł...

Tomac
B-Series Enthusiast

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 2010-07-30, 17:28   

Okti napisał/a:
Skuszę się chyba na M-techa, bo za El-teca, za sam końcowy zawołali 900zł...

Z tego co wiem to w El-Tec'u można negocjować cenę. Nie mniej jakość kosztuje. Jeśli kupiłbyś jakieś badziewie i wkład wysra się po pół roku to musisz inwestować w kolejny tłumik. Kupując El-Tec'a masz spokój na lata.

Youtro

Wysłany: 2010-08-15, 03:52   

Tomac napisał/a:
Nie mniej jakość kosztuje.

u nich całkiem sporo, za samą usługę przespawania układu wydechowego, żeby zrobić wydech drift style krzyknęli 450zł i się wykręcali, że dużo z tym roboty, w innym warsztacie zrobiłem to za 100zł w godzinę <closedeyes>

Tomac
B-Series Enthusiast

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 2010-08-15, 16:13   

Youtro napisał/a:
Tomac napisał/a:
Nie mniej jakość kosztuje.

u nich całkiem sporo, za samą usługę przespawania układu wydechowego, żeby zrobić wydech drift style krzyknęli 450zł i się wykręcali, że dużo z tym roboty, w innym warsztacie zrobiłem to za 100zł w godzinę <closedeyes>

TIG'iem czy MIG'iem ?

Youtro

Wysłany: 2010-08-16, 09:36   

nie znam się za bardzo na spawach, ale na TIG to nie wyglądało

sebas_g
D16Z6 Supercharged

Ostrzeżeń:
 3/5/10
Wysłany: 2010-08-16, 12:14   

A co za różnica i tak to jest pod autem i tego nie widać... niektórzy za spawanie wołają taką kasę jakby robili to w technologi NASA co najmniej <blow>

Tomac
B-Series Enthusiast

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 2010-08-16, 18:54   

Spokojnie można pospawać kwasówke zarówno jednym jak i drugim (jeśli ktoś jest ogarnięty). Można też spawać zwykłym półautomatem z nierdzewnym drutem w osłonie w optymalnych proporcjach gazu tj: 80%wagowego argonu i 20%wagowego dwutlenku węgla. Jednak po zwykłym spawaniu nierdzewki MIG'iem spawy zwyczajnie rdzewieją, a chyba nie o to chodzi? Pozostaje TIG po którym spawy są praktycznie niewidoczne i w pełni nierdzewne... myślę że ma to znaczenie jeśli chodzi o układ wydechowy, który jest wyjątkowo narażony na warunki atmosferyczne.

Youtro

Wysłany: 2010-08-16, 21:45   

tak, wtedy na pewno prędzej blacha w hundzie poleci, niż taki wydech ;)

Mazek
Death Drift

Ostrzeżeń:
 3/5/10
Wysłany: 2010-08-16, 22:39   

Tak nie będziecie jeździć autem przez ten okres wytrzymalosci wydechu więc po co ? :D

Odpowiedz do tematu